Wat is het verschil tussen een advertentie en een advertorial?

De laatste jaren zie je het steeds vaker; de advertorial. Maar wat is dat nu eigenlijk? Is het gewoon een mooi woord voor advertentie of zit er een groter verschil tussen de twee? Vandaag gaan wij je uitleggen hoe het precies zit en welke je het beste kunt gebruiken in iedere situatie. Hieronder vind je een duidelijke toelichting. 


De naam advertorial is een samensmelting van de woorden advertentie en editorial. Dit laatste staat voor een bericht in een tijdschrift of krant die is geschreven door de redactie. Een advertorial is in essentie dus een advertentie, gericht op het kopen van een product of promoten van een bepaalde actie gehuld in een redactioneel jasje. Hierdoor komt dit voor de lezer minder over als reclame. Ook is het mogelijk om meer informatie in een advertorial kwijt te kunnen, omdat het een informatief karakter van zichzelf heeft. Een advertorial komt over als een bericht van een onafhankelijke redactie wat ervoor zorgt dat er langer doorgelezen wordt omdat het (in eerste instantie) niet overkomt als reclame. Hoewel een advertorial misschien klinkt als de ideale vorm van adverteren is het toch belangrijk dat je het op de juiste tijd en op een goede manier inzet.

Een aantal goede momenten om te kiezen voor een advertorial zijn:

Ook is het belangrijk dat je oppast voor de volgende valkuilen:

Wel is het belangrijk dat het voor de lezer duidelijk is dat het om een advertorial gaat. Dit wordt gedaan door het bedrijf als bron te vermelden, een iets afwijkende opmaak en mogelijk het woord ‘Advertorial’ in kleine letters bovenaan de tekst. Want, een advertorial is een advertentie en geen redactioneel artikel. Het wordt ingezet voor online marketing en kan ook op social media worden doorgeplaatst.

Nu kan het overkomen alsof advertorials een soort hogere wiskunde zijn, maar in de praktijk valt dit mee. Door je advertentie is om te vormen en te verwoorden als advertorial kun je meer lezers aanspreken dan met de “klassieke” vorm van adverteren. Dit komt doordat mensen tegenwoordig enorm snel zijn in het herkennen van (online) reclame en dit dan overslaan. Door de content te publiceren heeft de lezer het hele bericht al doorgelezen voordat hij doorheeft dat het een reclame is.

Om de cirkel weer rond te maken en de vraag “Wat is het verschil tussen een advertentie en een advertorial?” te beantwoorden zijn de belangrijkste punten hier voor je samengevat:

Denk jij dat je klaar bent om te beginnen met het plaatsen van advertorials om positieve aandacht naar jouw merk te trekken? Begin dan vandaag nog met het plaatsen van jouw eerste advertorial. Ben je nog niet helemaal zeker van de voordelen die advertorials voor jou kunnen betekenen? Kijk dan eens bij de voordelen van advertorials.