Het optimaliseren van SEO in Wordpress

Het optimaliseren van SEO in Wordpress

Heb jij problemen met de vindbaarheid van je website? Dan kan het helpen om jouw SEO (Search Engine Optimization) een duwtje in de rug te geven. Het kan lastig zijn om hiermee te beginnen. Gebruik daarom deze vijf SEO tips en word beter vindbaar!


Installeer een Wordpress SEO Plugin

Het voordeel aan WordPress, is dat het programma uit zichzelf al vrij goed is in SEO. We raden je dan ook aan om een SEO plugin te installeren. De gratis Yoast SEO plugin is de meest bekende en populaire SEO plugin. Selecteer onder het Plugins gedeelte van je WordPress dashboard de optie ´Add New´. Zoek daar naar ´Yoast SEO´, installeer deze en activeer de plugin en open vervolgens de instellingen van de plugin. Zodra de plugin is geactiveerd, zie je een nieuwe SEO sectie in de zijbalk van Wordpress staan. Hier heb je toegang tot de instellingen van Yoast, om je site te optimaliseren. 

Het gebruik van meta tags

Wanneer je zelf naar iets op zoek bent in Google, zie je altijd een klein stukje informatie onder de titel en URL van de pagina staan. Je kunt zelf bepalen wat hier komt te staan. Dankzij de SEO plugin, kun je de description tag gemakkelijk aanpassen. Bepaal zelf hoe je dit invult: ga je altijd voor de eerste paar zinnen van het artikel of ga je voor een korte inleiding? De beste omschrijvingen blijven de omschrijvingen die je zelf bedenkt en die het artikel goed beschrijven. Neem dat mee in het gebruik van je meta tags.

Optimaliseren van afbeeldingen

Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden, en daarom maken we vaak gebruik van afbeeldingen in onze blogs of op onze website. Google heeft echter geen idee wat er op een afbeelding te zien is. Het is daarom aan jou om Google te vertellen waar de afbeelding over gaat of wat er op de afbeelding te zien is. Dat kun je doen door middel van een bestandsnaam, een titel en een alt-attribuut.

Als je een afbeelding download, krijgt de afbeelding automatisch een naam. Vaak is dit een vage naam met allerlei letters en cijfers, zoals bijvoorbeeld “DSC93948.jpg”. Wijzig daarom meteen de naam van een afbeelding zodra je deze download, zo heet de afbeelding bovenaan dit artikel bijvoorbeeld ´wordpress-seo-tips.jpg’. Vervang de standaard naam door wat de afbeelding daadwerkelijk zegt. Een alt-attribuut, ook wel alt-tag of alt-text genoemd, is een omschrijving die je toevoegt aan een online afbeelding. De alt-attribuut in Wordpress voor dit artikel, is ´Wordpress SEO tips´. Door slim gebruik te maken van deze bestandsnamen, kunnen bezoekers op jouw website terecht komen via Google afbeeldingen.

Maak gebruik van interne en externe links

Door te denken aan het gebruik van interne en externe links, optimaliseer je je website ook voor zoekmachines. Interne links verwijzen naar een pagina op de eigen website. Zo kun je bezoekers van de ene pagina doorverwijzen naar een andere pagina. Zoekmachines kunnen je website gemakkelijker indexeren, dankzij het gebruik van interne links. Het geeft de zoekmachine namelijk een duidelijke structuur van je website en de zoekmachine ziet welke pagina´s op je website belangrijk zijn. Voor bezoekers zijn interne links ook een handig hulpmiddel! Bezoekers ervaren interne links namelijk als prettig en de kans is groter dat ze langer op de website blijven. Je kunt interne links verwerken in je website teksten, zolang deze wel relevant zijn voor de lezer. Externe links verwijzen uiteraard door van de ene website naar de andere. Je wil graag dat andere, betrouwbare websites naar jouw website linken. Zo zullen meer internetgebruikers jouw website vinden en zo zien de zoekmachines jouw website ook als relevanter. 

Maak gebruik van kruimelpad

Kruimelpad? Ja! Breadcrumbs worden vaak op de website getoond als “Blog > Onderwerp > Naam van het bericht”. Het zijn als het ware een soort stappen die op de website worden getoond als een bezoeker door de website heen klikt. Je kunt het vergelijken met een bestand op de computer dat zich in een map bevindt, wat ook weer in een map geplaatst is. Breadcrumbs zorgen voor overzichtelijkheid voor gebruikers en het helpt zoekmachines om door de website heen te crawlen, structuur te ontdekken en om belangrijke pagina’s te herkennen.

In Wordpress kun je dit handig inzetten, om de bezoeker snel aan te geven waar hij/zij zich bevindt. Wanneer een bezoeker landt op een pagina met een bepaald onderwerp, kan hij of zij gemakkelijk naar een onderwerp van hoger niveau door hierop te klikken. Om dit kruimelpad in te stellen, kun je weer gebruik maken van de Yoast SEO plugin. 

Hulp nodig?

Kun je nog wel meer hulp gebruiken? Lees dan ook deze 4 SEO tips voor je (online) webshop. Wist je dat linkbuilding ook veel kan bijdragen? Plaats eens een advertorial bij regionale media om te zorgen voor ‘’aanbevelingen’’. Dat vinden zoekmachines namelijk ook een dik pluspunt.